Όλοι μαζί κάνουμε την διαφορά

Μαζί μπορούμε περισσότερα. H πρωτοβουλία «Καθάρισε σε Βάθος – Καθάρισε στην Πηγή» του DIXAN ενώνει τις δυνάμεις της με το πάθος αμέτρητων εθελοντών σε όλη την Ελλάδα και μαζί πετυχαίνουμε κάθε χρόνο κάτι σπουδαίο.

Το 2020, το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Καθάρισε σε Βάθος» ξεκίνησε το ταξίδι του σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα Beach Cleaning. Μαζί βουτήξαμε για πρώτη φορά σε βάθος με σκοπό να ανασύρουμε όσα περισσότερα απορρίμματα μπορούσαμε από τον βυθό των ελληνικών θαλασσών.
Οι δράσεις του προγράμματος «Καθάρισε σε Βάθος – Καθάρισε στην Πηγή» συνεχίζονται και τα επόμενα χρόνια σε όλη την Ελλάδα με τη συμμετοχή τοπικών εθελοντικών οργανώσεων, τοπικής αυτοδιοίκησης, δημόσιου και ιδιωτικού φορέα. Στρατηγική προτεραιότητα του προγράμματος είναι πάντα η προαγωγή της υπέρτατης αξίας του εθελοντισμού και η καλλιέργεια ατομικής ευθύνης και περιβαλλοντικής συνείδησης, Είμαστε περήφανοι γιατί όλοι μαζί γίναμε ένα απτό παράδειγμα για το πως μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο μας πιο καθαρό μέσα από την ενίσχυση της συλλογικότητας και της περιβαλλοντικής συνείδησης.

Οι ομάδες εθελοντών που αγκάλιασαν το όραμά μας:

PROJECT ΚΑ.ΠΑ.

Η project Κα.Πα. δραστηριοποιείται στην πόλη της Πάτρας, πραγματοποιώντας καθαρισμούς σε παραλίες και πάρκα. Τα αρχικά Κα.Πα σημαίνουν “Καθαρές Παραλίες, Καθαρά Πάρκα, Καθαρή Πάτρα”. Δημιουργήθηκε μέσα στην πλήξη της καραντίνας, την άνοιξη του 2020. Η ομάδα. ξεχύθηκε στην εξοχή και στις παραλίες, μιας και αλλού δεν μπορούσαν να πάνε, και αυτό που αντίκρυσαν ήταν πολλά σκουπίδια. Βλέποντας αυτή την κατάσταση δεν μπορούσαν να μείνουν αμέτοχοι και έτσι προέκυψε μια απλή ιδέα!  Να καθαρίσουν τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου και τις παραλίες της πόλης τους από πλαστικά και κάθε λογής απορρίμματα. Πλέον η Project Κα.Πα. μετράει 37 καθαρισμούς σε διάφορες περιοχές στην Πάτρα και στα περίχωρα της, ενώ ο αριθμός τον ενεργών μελών ανέρχεται στα 110 άτομα. Στόχος της ομάδας είναι να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και να βοηθήσει στην μείωσης της ρύπανσης.

DIVE IN ACTION

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση “Dive In Action” είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και δραστηριοποιείται επίσημα από το Φεβρουάριο του 2019 με έδρα τη Σαντορίνη. Κύριος σκοπός της είναι η προστασία και διατήρηση του φυσικού υποθαλάσσιου τοπίου της επαρχίας Θήρας, ιδιαίτερα των μουσειακών ευαίσθητων σχηματισμών της Ηφαιστειακής Καλντέρας, ως φυσικής πολιτιστικής κληρονομιάς και πολύτιμου φυσικού πόρου της θαλάσσιας περιοχής.
Παράλληλα οργανώνει δράσεις προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε νησιά των Κυκλάδων, αναπτύσσει συνέργειες με τοπικούς φορείς και ιδρύματα, εκπονώντας ή συμμετέχοντας σε προγράμματα θαλάσσιας περιβαλλοντικής συντήρησης. Στο πλαίσιο των δράσεων της οργάνωσης βασικοί πυλώνες στόχευσης είναι, τα θαλάσσια και υποθαλάσσια απορρίμματα και η σχέση του ανθρώπου με την προστασία του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος, παρατηρήσεις για τη βιοποικιλότητα και καταγραφές, με τη προσέγγιση Citizen Science.

KALOSKOPI RESTART

H Kaloskopi Restart είναι μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ), συλλογικής και κοινωνικής ωφέλειας, με όραμα και στόχο την αναβίωση της Καλοσκοπής, ενός ορεινού χωριού στο Νομό Φωκίδας. Έχει αναλάβει μία σειρά δράσεων και ενεργειών, προκειμένου να δημιουργηθούν οι βάσεις για την ανάπτυξη του χωριού, επιστροφή κατοίκων για μόνιμη διαβίωση και ανάδειξη του χωριού ως ήπιο τουριστικό προορισμό. Όλα ξεκίνησαν, όταν τέσσερις φίλοι αποφάσισαν να ανακαινίσουν πλήρως το γήπεδο μπάσκετ. Η δυναμική που ανέπτυξαν ως ομάδα, τους έκανε να σκέφτονται πώς μπορούν να αξιοποιηθούν η ζωντάνια και οι φρέσκες ιδέες, σε μελλοντικές δράσεις προς όφελος του χωριού.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΤΟΔΥΤΩΝ ΣΑΜΟΥ

Ο Σ.Α.Σ. με έδρα το Νομό Σάμου, ιδρύθηκε με σκοπό την προάσπιση των συμφερόντων των ερασιτεχνών αυτοδυτών, την ανάπτυξη και διάδοση της αυτόνομης κατάδυσης και τη συνεχή ενημέρωση και επιμόρφωση των μελών του Συλλόγου πάνω σε θέματα της αυτόνομης κατάδυσης, Τα μέλη του συλλόγου εκπαιδεύονται σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα προκειμένου να συμβάλλουν στην προστασία των ελληνικών θαλασσών και της πολιτιστικής κληρονομιάς, των λιμνών, των ποταμών και εν γένει του φυσικού περιβάλλοντος.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

Ο τομέας προστασίας περιβάλλοντος και Λίμνης του Δήμου Ιωαννιτών πραγματοποιεί πολλαπλές δράσεις για το περιβάλλον, διοργανώνοντας μία σειρά εκδηλώσεων με συμμετοχή πλήθους φορέων, συλλόγων και εθελοντών με στόχο την «εκπομπή» πολλαπλών μηνυμάτων για την αξία της φροντίδας του περιβάλλοντος.

1ο Δημοτικό Σχολείο Καλοχωρίου

Το σχολείο για πρώτη χρονιά λειτούργησε το 1997 και διαθέτει 13 αίθουσες διδασκαλίας, δανειστική βιβλιοθήκη, αίθουσα υπολογιστών, γήπεδο μπάσκετ, γήπεδο βόλεϊ. Ο σχολικός κήπος, στην ανατολική πλευρά του σχολείου, αποτελεί ένα αναπόσπαστο πεδίο βιωματικής μάθησης και επαφής των παιδιών με το φυσικό περιβάλλον. Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλοχωρίου πρωτοπορεί σε περιβαλλοντικές δράσεις, καθώς στο σχολείο λειτουργούν προγράμματα ανακύκλωσης: μπαταριών, πλαστικών καπακιών, κουτιών αλουμινίου, ηλεκτρικών λαμπτήρων και μελανοδοχείων – toner εκτυπωτών. Παράλληλα, μαθητές του σχολείου έχουν συμμετάσχει σε καθαρισμούς των ακτών της λιμνοθάλασσας του Καλοχωρίου.

Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Κορώνειας, Βόλβης, Κερκίνης, Θερμαϊκού και Προστατευόενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας

Η Μονάδα προέκυψε από την συνένωση του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας Βόλβης Χαλκιδικής του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης και του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου. Εδρεύει στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης με παραρτήματα στην Κερκίνη Σερρών και την Χαλάστρα Θεσσαλονίκης και υπάγεται στην διεύθυνση διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Τομέας Α) της Γενικής Διεύθυνσης του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.